Cukrovka / Beta vulgaris /
Cukrovka / Beta vulgaris /
Význam – výroba cukru
– krmivo / cukrovarské řízky, melasa, chrást ( list ) , drobné bulvy /
– k výrobě lihu
– k výrobě léčiv
Biologické vlastnosti: čeleď – merlikovitá
– dvouletá rostlina = v 1roce vytváří bulvy + list. růžici
= v2 roce květenství a dává semena
/ pokud se vytvoří lodyha v 1r. pěstování – vykvetlice ( vyběhlice )
Stavba bulvy:
Růst a vývoj – klíči při teplotě 5°C
– vzchází během 10 – 14 dnů, během dalších 14dní vytváří 1pár pravých listů
– po vytvoření 4páru prav. listů se kořen vtahuje do půdy a postup. zvětšuje
– max. růst v červnu až v srpnu bulvy, pak růst slábne a zvětšuje obsah cukru
Zrání cukrovky – projeví postupnými žloutnutím listů a ukončením tvorby cukru
Bulva – tvar je dán odrůdou, vlast. půdy a počasím
Kořen – bohatě rozvětvený
Složení bulvy – 75% vody
– 25% sušina a z toho 20% cukry, zbytek ostatní látky
– nejméně cukru je v hlavě a krku, nejvíce v horní 1/3 vlastního kořene
Stavba listu: listy jsou uspořádány do kruhu / terč /, nejstarší listy nejspodnější a uprostřed nejmladší
/ srdéčko /
– jsou oválné, široké, s hladkými okrajem, řapíkaté
Stavba květu – květy jsou drobné, zelenavě zbarvené
– cizosprašné
– jsou uspořádaný střídavě
– po odkvetu se z nich vyvíjejí semena /nažky/ , které uzavřené ve ztvrdlém odvětví- Klubíčko
Podnebí a půda:
– optimální teplota vzduchu 8-9°C
– s ročním úhrnem srážek 550-650 mm / za vegetace 250-400mm /
Nejvhodnější půdy – středně těžké, hlinité až jílovitohlinité, striktní, dostatečně nakypřené,
biologický činné s příznivým vodním a vzdušným režimem
– půdy s neutrálním až slabě alkalickou reakci /pH 6,8 – 7,3 /
– s minimálním obsahem / 2,5 % / kvalitní humus
Osevní postup:
• cukrovka je na předplodinu nenáročná, protože vliv předplodiny je nahrazován aplikací statkových hnojiv
• z pravidla se zařazuje po ozimých obilninách
• nevhodné předplodiny – vojtěška, jetel, kukuřice
• řepka a hořčice v osev.postup. s cukrovkou podporuji šíření háďatka řapného
• pěstujeme za 4-5let
• při tříletém odstupu se zvyšují nároky na ochranná opatření
Výživa a hnojení:
– hnojení u cukrovky výrazně ovlivňuje nejen výnosy, ale i kvalitu produkce
– vytvoření zásoby P a K i zajištění vhodného pH a dostatku org.hmoty v půdě je záležitostí více let
Organické hnojní:
– chlévský hnůj 30-40t/ha
– lze použít i kompost 40t/ha nebo kéjdu na strniště, zelené hnojení
Průmyslové hnojení :
– zejména P a K hnojiva
– dávkování závisí na násobenosti půdy / při stanovení půdy se kromě agrotechnického zkoušení
využívají metody kationtové výměnné kapacity ( KVK ) a zejména elektroultrafiltrace / EUF /
/ při střední zásaditosti půdy se dávky pohybují v rozmezí 30-85kg P2O5/ha 85-200kg K2O/ha
Mikroelementy:
– nejdůležitější Bór – jeho nevýhodou je,že způsobuje srdéčkovou hnilobu, řeší se to aplikací boraxu
nebo souboru
Správné hnojení N – spojeno s mnoha problémy
Podzimní hnojení – možné pouze na středních a těžkých půdách / dávka asi do 60 kg N/ha /
Hnojení před setím – podle nitrátového dusíku v půdě / většinou 30-80kgN/ ha
– provést se musí nejméně 10 dnů před setím
– vhodnější je však před setím nehnojit neboť to skrývá mnoho komplikaci
– nejpozději do 15.června, pozdější aplikace neovlivní výnos bulev, ale zhorší jakost
Příprava půdy:
podzim – ihned po sklizni předplodiny podmítka
– střední orba na 18-20cm kterou se zapraví org. hn. a část prům.hn. /PK /
– v srpnu a září
– hluboká orba 24-30cm – v říjnu
Na půdách se zhutnělým podorničním se doporučuje ještě podrývání do hloubky 40-45cm.
Kromě slévavých půd je vhodné při poslední orbě hrubé urovnání povrchu brázd.
jaro – urovnání povrchu, šetření vláhou, úpravou fyz. vlast. půdy, hub.plevelů, a vytvoř.seť. lůžka
• vláčení – časné jarní, umožňuje proschnutí a prohřátí půdy
• aplikace herbicidů – před vlastní předseťovou přípravou / můžeme aplikovat i N hnojiva /
• prokypření
– Nejvhodnější je příprava pomoci kombinátorů – agregáty radličkových bran a prutové válce
/ 3-4 cm v hloubce setí /
– Časový interval mezi kypřením a setím musí být co nejkratší.
Setí:
Osivo – kvalitní, může být obalované, mořené, obrušované, zdravé, povolené odrůdy
– jednoklíčkové / 1 klubíčko / – obalovaní
– víceklíčkové / 3-5 klubíčko / – obrušování
Povolené odrůdy – 3 typy:
• výnosové / V / – střední až nízká cukernatost, vysoký výnos
• cukernaté / C / – dávají nám vysokou cukernatost, nízký výnos bulev
• normální / N / – střední cukernatost, střední výnos
Termín setí: 15.3 – 25.4
Výsevek: jednoklíčkové osivo – 6-8kg/ha
víceklíčkové osivo – 20-25 kg /ha
Způsob výsevu:
1)výsev na konečnou vzdálenost / 16-24 cm / u jednoklíčkového osiva, bez ruční práce
2)výsev na poloviční vzd. / 9-13cm / u jednoklíč. osiva, dojednocujeme, min. potřeba ruční práce ,na konečnou vzdálenost
Vzdálenost mezi řádky: 45-50cm
Hloubka výsevu: optimální je 2,5 – 3,5 / záleží na půdě, na lehkých asi 4cm, na těžkých a středních
2-2,5 cm vlhčeji /
Seje se secími stroji s přesnými výsevky.
Optimální hustota porostu od 85- 100 000 r/ha
Technologie pěstování:
1) tradiční způsob – viceklíčkové osivo, hloubka 3-4cm, vzdálen. rostlin 4-6cm
použití herbicidů ( jeden premergetní – před setím prov. plošně,
jednocení – první okopávka a podle potřeb. druhá okopávka )
2) se sníženou potřebou ruční práce- jednoklič., vzdálenost 6-9cm , provádí se jeden předseťový
postřik ( pásový ) po zasetí a pak jednocení s okopávkou, herbicidy – po zasetí
3) minimální potřebou ruč. práce – geneticky jednoklíč. obalované, 8-10cm, 2 postřiky
/ před vzcházením, po vzcházení / dojednocení ( motyčkou )
4) bez ruční práce – jednoklíčkové, obalované, 16-21cm, provádějí se 3 postřiky ( pískový před
setím, 2 postřiky postemerkentní energentní )
Ošetřování během vegetace:
Mech. – ničení půdního škraloupu, plevelů / plečkami / rýhované válce, lehké brány
provádíme tehdy, když stav porostu nebo půdy to vyžaduje ( zaplevelení meziřádky )
Chem – aplikace herbicidů, fungicidů, insekticidů
Závlahy – postřikem, ukončení závlah 4-5 týdnů před sklizni
Škodliví činitelé v porostu:
Plevele – pýr plazivý, merlíky, lebedy, laskavec
ochrana – použití chem. přípravků / herbicidy – vždy po 17h aby nedocházelo k poškozování r./
– plečkování
– před aplikací herbicidů 5 dní neplečkujeme a 2 dny postřiku taky ne.
Choroby:
– Spála řepy – dochází k zaškrcování kořenů mladých rostlin, proto se používá moř. a zdrav. osivo
– Plíseň řepná – na čepelích srdečkových listů se objevuje šedofialové podhoubí ( skvrny )
– Padlí řepné – moučnatý bělavý povlak na obou stranách listů
– Rhizomanie – zmožení vedlejších koř., jejích hnědnutí, na listech žluté skvrny, které později hněd
– Srdéčková hniloba – vyhnívání nejmladších listů / srdéček /, způsobené nedostatkem bóru
– Korozi – neboli žloutenky
Škůdci – Květilká řepná – v listech vyžírá chodbičky a tvoří se hnědé skvrny
– Mšice – vysávají rostlinám šťávu
– Háďátko řepné – napadení bulvy, mají celerovitý tvar z velkým množstvím drob.kořínků
– Kovaříci – spíše jejich larvy / drátovci / , vyžírají bulvy
– Dřepčíci – vyžírají listy, drobné kulaté otvory
Sklizeň:
– podle zralosti a zdravotního stavu
– podle MB – faktoru / množství melasy připadající na 100 kg vyprodukovaného cukru (bílého)
Způsoby:
1) jedno fázově – stroj současně odřezává hrást, vyorává bulvy, přitom hrást se řádkuje na zem a bulvy do
zásobníku.
2)dvou fázová sklizeň – jeden stroj ořezává hrást, druhým strojem vyoráváme bulvy / vyorávač bulev/
které se odvážejí
3) tří fázový – tři samotné stroje. 1 ořezává chrást,
2 vyorává bulvy a pokládá je na zem
3 sbírá a nakládá bulvy
Sklizňové ztráty by neměli přesahovat 10%
Vznik ztrát – špatným ořezáváním, propadem bulev, špatným vyoráním
Termín sklizně: koncem září – říjen
Skladování , krechty , v cukrovarech