Osivo a sadba vlastnosti, příprava, sledování, zakládání porostů
Osivo a sadba
vlastnosti, příprava, sledování, zakládání porostů
Osivo
– části generativní (semena)
Sadba
– všechny vegetativní části určené k rozmnožování
Vlastnosti osiva
1. Klíčivost
– schopnost osiva vyklíčit (nesmí být porušen zárodek)
– podmínky:
§ vlhko
§ vzduch
§ teplota (14 – 18 C)
– stanovení klíčivosti – 2 – 4 x 100 semen, ukládáme na filtrační papír a ukládáme do misky a mírně zvlhčíme = sledujeme klíčení, spočítáme vyklíčené zrna
2. Čistota
– z určitého druhu plodiny odebereme příměsi (semena plevelu a ostatních plodin), nečistoty (písek, úlomky slámy) a čistý vzorek osiva zvážíme a vypočítáme např. pšenice ozima
– 100 g vzorek
– 6 g nečistot
– 2 g příměsi
3. Pravost (druhů, odrůdy)
4. Užitná hodnota
– vyjadřuje podíl semen schopných vytvořit rostliny
č * k č = čistota
U = (%) k = klíčivost
100
– pro výsevek, při nižší užitné hodnotě musíme výsevek zvýšit, abychom zajistili potřebný počet rostlin na 1 ha (1 ha = 10 000 m2 = 100 x 100), (1a = 1 m2 = 10 x 10)
Vlhkost
– množství vody v semenech
– vyjadřuje se v procentech (11 – 14 %)
– nesmí přesahovat 15 % vlhkosti
Hmotnost (HTS)
– hmotnost 1 000 semen v gramech
– slouží pro výpočet výsevku
MKS
– hmotnost milionu semen
– k výsevku
– vyjadřuje kolik kg osiva je třeba vysít, aby výsevek představoval 1 m. k. s. na 1 ha
HTS * 10 000
MKS = (v kg/ha)
č * k
Objemová hmotnost
– je hmotnost 100 l osiva vyjádřených v kg (1 l v g)
1. Moření
– ošetření osiv chemickými látkami před chorobami a škůdci
– moří se vyčištěné a vytříděné osivo
a) suchá cesta = osiva + prášek = smíchání
b) mokrá cesta = osiva + kapalina = namáčení
– dbáme na bezpečnost práce a hygienu (podle předpisu na obalech)
– namořené osiva (sadba) nesmí být použito ke krmení
2. Skarifikace (naboptnání)
– mechanické narušení osemení semen, která jsou pro vodu obtížně propustná
3. Stratifikace
– semena se vkládají do mírně navlhčeného písku, ponechávají se na chladným místě přes zimu (ořešáky)
4. Obrušování
– mechanické obroušení semen (cukrovka, krmná řepa)
5. Obalování
– vytváření kulovitého tvaru semene pomocí speciální směsi (obsahuje mikrolen, růstové látky, některé látky proti škůdcům a chorobám)
– nejčastější cukrovka, kukuřice
– přesný výsev
6. Očkování
– provádí se u motykokvětých rostlin (jetele), vikvi, luskovin (hrách)
– očkujeme nitrogenní bakterie
Sadba
1. Narašování
– hlízy
– provádí se 2 – 3 týdny před výsadbou, sadba se rovnoměrně rozvrství do výšky 50 cm (bedny, lísky)
– teplota 10 – 12 °C
– vlhkost 85 – 90 %
– omezený přístup světla, po 8 – 10 dnech se hlízy převrství, narašování je ukončeno vzniku klíčku o délce 5 mm, pak se prostory provětrávají, snížení teploty, sadba se otužuje
2. Předkličování
– provádíme 4 – 6 týdnů před výsadbou, uloží se na palety nebo lísky
– teplota 12 – 18 °C
– vlhkost 85 – 90 %
– za přístupu světla (uměle, přirozené)
– předklíčené klíčky 1,2 – 2 cm
– týden před výsadbou se snižuje teplota na 6 C
Výsadba – sázeče
Doba setí, sázení
– závisí na:
a) pěstované plodině (podzim – ozimé obilniny, jaro – jarní obilniny, okopaniny, léto – směsky určené pro krmení k. z.)
b) termínu setí – v závislosti na počasí, požadavcích na druhu, stav půdy
Hloubka setí
– musí být optimální pro vyklíčení, vzejití a dobré zakořenění
Poznámka k moření: suché moření se už nejméně 35 let nedělá. Při mokrém moření se osivo nemáčí
😀
lol to sem nevedel