Chemické složení rostlinné b.:
– chem. prvky se v rostl. buňce vyskytují vždy ve formě sloučenin
1) organické – sacharidy, lipidy, bílkoviny, nukleové kys.
2) anorganické – voda, soli, plyny
voda
– v buňce 60 – 90 %
– množství vody záleží na druhu rostliny, na druhu orgánu a prostředí
význam vody:
1) rozpouštědlo živin a umožňuje přesun látek
2) fotosyntéza
soli
– vyskytují se v b. ve formě uhličitanů, chloridů a fosforečnanů, podílí se na udržení stálého pH
plyny
– kyslík, oxid uhličitý, uhlík, rozpouští se ve vakuolách, u vodních rostl. jsou v mezibuněčných prostorách
bílkoviny
– tvoří hlavní část citoplazmy, součást b. jádra, enzymů, hormonů a zdroj ener.
nukleové kys.
– v jádře, podstatou dědičnosti, ve všech živých organismech, řídí tvorbu bílkovin v těle
DNA = deoxyribonukleová kys., dvojitá šroubovice
RNA = ribonukleová, jednoduchá šroubovice
sacharidy
– zdroj energie, tvoří se během fotosyntézy, jsou součástí nukl. k.
Monosacharidy – fruktóza, glukóza
Disacharidy – řepný cukr, laktóza – mléčný cukr, maltóza – sladový cukr
Polysacharidy – celulóza – tvoří b. stěny
škrob – usazuje se v b. zásobních org. ( rýže, brambory )
lipidy
– jsou ve vodě nerozpustné, zdroj. E, ukládají se v plodech a semenech, v b. volně v tukových kapičkách, tvoří povrch jádra